Emoties en gedachten

Bij Sanctity wordt specifiek aandacht besteed aan de emoties en/of gedachten. Er wordt gekeken naar de emoties en/of gedachten die klachten geven, waardoor het veroorzaakt wordt en hoe je er op reageert. Het belangrijkste hierbij is om te realiseren dat het te leren is hoe jij reageert. Jij hebt de controle. Emoties en gedachten vormen een cirkel, eentje die te doorbreken valt.

Emoties en gedachten, we hebben ze allemaal. Het hebben van emoties heeft een doel. Ze brengen je bij wat je nodig hebt, wat je verlangt en bij je grenzen. We raken bijvoorbeeld vertederd van een baby en kunnen vervolgens de behoefte voelen ervoor te zorgen. De emotie angst zorgt ervoor dat we gevaar zien en ernaar kunnen handelen. Boosheid kan gebruikt worden om je grenzen aan te geven.

Er zijn veel verschillende emoties, zowel positief als negatief. Of je goed met je emoties kunt omgaan wordt bepaald door de manier waarop je bent opgevoed, door je omgeving, maar ook door je persoonlijkheid. Hoe je emoties ervaart is voor iedereen anders. Hoe je ernaar handelt eveneens.

Problemen met emoties en gedachten ontstaan wanneer deze niet wordt herkend of wanneer ze worden onderdrukt. Van zichzelf zijn de emoties of gedachten niet belemmerend. Het is de manier hoe ermee wordt omgegaan die het verschil maakt. Dit kan zich uitten in verkeerd gedrag en gedachten, maar ook door lichamelijke klachten.

Gedachten kunnen veranderd worden. Misschien heb je wel iets traumatisch meegemaakt. Een zware zwangerschap of bevalling, of een verkeersongeluk, of ben je iemand verloren, een erge ziekte, noem maar op. Zoiets laat een indruk achter, je hebt je gedachten en gevoelens over deze periode, en elke keer als je er aan terug denkt, voel jij je beroerd. Niets mis mee. Behalve wanneer het je leven begint te beheersen en je niet normaal meer kan functioneren. In dat geval kan emotiemanagement jou wellicht helpen. Want het is niet het verleden zelf wat emotioneel leed geeft, maar het zijn de gedachten die je erover hebt. Hoe je er op reageert valt te veranderen. Hiervoor gebruikt Sanctity diverse methodieken. Welke het beste bij jou werkt ontdekken we tijdens de eerste gesprekken. Zodat de behandeling zo goed mogelijk op jou als persoon gericht kan zijn. Want het allerbelangrijkste is dat jij je er goed bij voelt!