Wat? Emotiemanagement?

Emotiemanagement, wat houdt dat in? Om dat uit te leggen, kijken we eerst naar het begrip emoties. Emoties en gedachten, we hebben ze allemaal. Het hebben van emoties heeft een doel. Ze brengen je bij wat je nodig hebt, wat je verlangt en bij je grenzen. We raken bijvoorbeeld vertederd van een baby en kunnen vervolgens de behoefte voelen ervoor te zorgen. De emotie angst zorgt ervoor dat we gevaar zien en ernaar kunnen handelen. Boosheid kan gebruikt worden om je grenzen aan te geven.

Er zijn veel verschillende emoties, zowel positief als negatief. Of je goed met je emoties kunt omgaan wordt bepaald door de manier waarop je bent opgevoed, door je omgeving, maar ook door je persoonlijkheid. Hoe je emoties ervaart is voor iedereen anders. Hoe je ernaar handelt eveneens.

Problemen met emoties en gedachten ontstaan wanneer deze niet wordt herkend of wanneer ze worden onderdrukt. Van zichzelf zijn de emoties of gedachten niet belemmerend. Het is de manier hoe ermee wordt omgegaan die het verschil maakt. Dit kan zich uitten in verkeerd gedrag en gedachten, maar ook door lichamelijke klachten.

Gedachten kunnen veranderd worden. Misschien heb je wel iets traumatisch meegemaakt. Een zware zwangerschap of bevalling, of een verkeersongeluk, of ben je iemand verloren, een erge ziekte, noem maar op. Zoiets laat een indruk achter, je hebt je gedachten en gevoelens over deze periode, en elke keer als je er aan terug denkt, ervaar jij een negatieve emotie. Dit hoeft niet altijd vervelend te zijn. Pas als je gaat vermijden, het je leven begint te beheersen en je niet normaal meer kan functioneren, dan is het verstandig er iets aan te doen.

In dat geval kan emotiemanagement jou wellicht helpen. Want het is niet het verleden zelf wat emotioneel leed geeft, maar het zijn de gedachten die je erover hebt. Hoe je er op reageert valt te veranderen. Dát is emotiemanagement. Hoe dit precies gedaan wordt binnen Sanctity is afhankelijk van hoe jij als persoon in elkaar zit en waar je mee geholpen wilt worden. Maar of het nou over iets groots gaat, of dat je gewoon iets sterker in je schoenen wilt staan, of dat je wilt leren anders met je emoties om te gaan, emotiemanagement is er voor zowel kleine als grote dingen!